Anno Domini 2017

De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst
- Godfried BOMANS (1913-1971), Nederlands auteur en mediafiguur

Het was in het jaar des Heren ... In deze rubriek treft u de artikeltjes aan die ooit als brandend actueel nieuws op de hoofdpagina van deze site stonden. Wat ooit het heden was, is intussen verstild in het verleden. Dat verleden - van feiten en activiteiten - kan u hier nog 's in chronologische volgorde doornemen.

24.12.2017 - KERSTMIS KWAM VOOR HEM TE LAAT

nachtergaele gustaaf

Gustave Nachtergaele, geboren te Kruishoutem op 26.06.1894, was in de Groote Oorlog soldaat bij de 5de Jagers te Voet. Ten noorden van Ieper werd hij getroffen door obusscherven aan de rechterdij en overgebracht naar het veldhospitaal ''L'Océan" te De Panne. Hij overleed er aan zijn verwondingen 100 jaar geleden, op Kerstavond 1917.

In 1917 kwamen 9 Kruishoutemse soldaten om het leven. In 1918 zou de dodentol veel hoger liggen ... U leest er alles over in het jaarboek 2017 en dat van volgend jaar.

22.12.2017 - BOERENZONEN OP (KERST)SPEED

  nokers kerstcafe bestuur

Het Nokers Kerstcomité organiseert volgende vrijdag zijn tweede X-Mas Café. Warme gezelligheid zal er troef zijn. Negentig jaar geleden was dat eventjes anders. Toen raakten baanstropers aan de slag met een paar struise Kruishoutemse boerenzonen die op terugweg waren van een Kerstparty. Ze hadden beter moeten weten: ”KRUISHAUTEM - Een paar landbouwerszoons hadden deel genomen aan een feestje, toen bij middernacht bij het naar huis keeren, zij op een eenzame plaats, nabij het kasteel aangerand werden door baanstroopers. Gelukkig konden de moedige jongens zich dapper verdedigen en moesten de bandieten op de vlucht slaan, zonder iets te kunnen hebben stelen. Een streng onderzoek is ingesteld.” (De Volksstem - 20 december 1927).

Het X-Mas Pop Up Café ? Uiteraard ! Maar ... ga (er) allen heen in vrede !

11.11.2017 - GONE, BUT NOT FORGOTTEN

PASSCHENDAELE 2

Eerste Wereldoorlog. Negen Kruishoutemse soldaten geven hun leven in 1917. Van die negen overlijden er vijf in Belgische en Franse militaire hospitalen, één in een Nederlands interneringskamp, drie ‘are killed in action’.  De Kruishoutemse dodentol blijft dat jaar al bij al beperkt, omdat de Belgische soldaten niet meevechten in de inferno van Ieper en Passendale.

U leest er alles over in het komende jaarboek (artikel van DE BEL Raoul en DE BORGGRAEVE Edwin, Ze sneuvelden voor ons in 2017). They’re gone, but not forgotten.

06.11.2017 - I DIED IN HELL (THEY CALLED IT PASSCHENDAELE)

PASSCHENDAELE

Eerste Wereldoorlog. De derde Slag om Ieper begint op 31 juli 1917. De Britse veldmaarschalk Haig is vastbesloten om vóór de winter een doorbraak te forceren. Door het slechte weer en Duitse weerstand blijft de aanval in de modder steken. Britten, Australiërs en Duitsers sneuvelen bij bosjes. Op 12 oktober 1917 valt Haig Passendale aan. Zonder succes, 13.000 are killed in action. Op 26 oktober 1917 proberen de Canadese korpsen het opnieuw. Op 6 november 1917 nemen ze Passendale in. De volgende dag bezoekt luitenant-generaal Launcelot Kiggell het front. In tranen stamelt hij: “Good God, did we really send men to fight in that ?”.

Bij de Canadese verovering van Passendale sneuvelt éne Richard Taelman. Hoe deze Kruishoutemnaar daar in de hel was terecht gekomen, leest u binnenkort in ons jaarboek 2017 (artikel van VERZELE MARIO, 'k Komme oorlogen !).

20.10.2017 - BANDIETEN IN NOKERE !

vastgebonden vrouwe

’t Was gevaarlijk om patatten te verkopen in Nokere 120 jaar geleden. ’t Gebeurde aan den Nellekenskeer: “In de gemeente Nokere (Gent) werd dijnsdag het volgende bandietenstuk uitgevoerd. In den voormiddag kwamen twee welgekleede mannen vragen om aardappelen te koopen bij zekeren Coppens. De vrouw was alleen thuis met eenen werkman. ’s Middags kwamen de twee personen terug. Zij staken de vrouw eenen prop in de mond en bonden haar aan eenen stoel. Vervolgens braken zij de kas open en stolen eene som van 500 fr. Toen de werkman terugkwam, vond hij vrouw Coppens nog op den stoel zitten. De policie doet ieverige opzoekingen om de twee schurken te ontdekken.” (Den denderbode - 31 oktober 1897). 

06.10.2017 - ‘WIENS KRUIS ? IN 15 STATIES’ TE LEDE

kerk lede 1   kerk lede 2

Ter gelegenheid van de oktoberkermis huisvest de Sint-Dionysiuskerk te Lede de tentoonstelling ‘Wiens kruis? In 15 staties'  van Roland Van Rostenberghe. Het betreft een hedendaagse uitwerking van de kruisweg, met symboliek uit deze tijd van ‘oorlog en vrede’: de aanslagen, de hulpverlening, … . De kunstschilder geeft een duiding tijdens de opening op vrijdag 6 oktober (19u00). De exhibitie is toegankelijk tijdens de weekends van 7-8 en 14-15 oktober, telkens van 14u tot 18u. Een organisatie van kerkraad Lede en werkgroep ‘Leo en zijn orgel’. Info bij Aimé Deconinck, 0475 975 123.