Onder de klinkende titel ‘Het Banditisme in ons Land’  gaf de krant De Poperinghenaar  op 11 april 1944 - nu 75 jaar geleden - een overzicht van een resem overvallen, moorden, aanslagen en ontvoeringen. Om de tijdsgeest te kaderen: Wereldoorlog II was nog aan de gang, 2 weken later werd de eerste editie van Nokere Koerse verreden, 2 maanden later landden de geallieerden op de stranden van Normandië, 5 maanden later werd onze regio bevrijd. Maar het voorjaar van 1944 was onrustig. De bevolking kreunde onder de bezetting, wit en zwart namen het recht in eigen handen, aanslagen en diefstallen waren schering en inslag. 

Postkantoren waren minder beveiligd dan banken, stockeerden baar geld en hadden nog geen plofkoffers. Het overmijdelijke gebeurde: “Twee bandieten overvielen het postkantoor te Eine waar zij zich meester wisten te maken van 15.000 fr. Vervolgens trokken zij naar Wannegem-Lede waar zij eveneens in het postkantoor 5.000 fr. bemachtigden. Te Ooike wilden zij den bevoorradingsdienst overvallen maar werden er door de bedienden op de vlucht gedreven. Vervolgens wilden zij hetzelfde beproeven te Mooregem maar hier werden zij in bedwang gehouden tot de intusschen verwittigde rijkswacht, die hen op de hielen zat, konden aanhouden.” (De Poperinghenaar - 11.04.1944). In dezelfde krantenrubriek kwamen nog maar liefst 11 andere postovervallen voor (waarvan op één na allemaal in Wallonië), 11 moorden, 3 aanslagen en 1 ontvoering ...

  postkantoortje van Wannegem Lede

(copyright LAMIROY Marc en BONTE Magda, Wannegem-Lede. Dorp van stilte, uitgave Vereniging voor Vreemdelingenverkeer en Monumentenzorg vzw, Oudenaarde 1984)

Het postkantoortje van Wannegem-Lede was er in 1908 gekomen dank zij baron Jean-Baptiste XIII de Ghellinck d’Elseghem (1827-1927) (zie: https://www.hultheim.be/index.php/kruishoutem/krasse-kruishoutemnaren/460-jean-baptiste-xiii-de-ghellinck-d-elseghem-1867-1927). Facteur Boudewijn De Temmerman stempelde op 31 mei 1983 de laatste brieven af. De dag erop ging hij met pensioen en sloot het postkantoor voorgoed de deur.