Filips de Jauche 1629 1683

 

De Gulden Eifeesten zijn  dit jaar aan hun 65ste editie toe.

Met enige zin voor soepele historische interpretatie zou men kunnen stellen dat de kasteelheer van Ayshove, Filips de Jauche (1629-1683) (zie : https://www.hultheim.be/index.php/kruishoutem/krasse-kruishoutemnaren/543-filips-de-jauche-1629-1683) aan de wieg stond van de naam en faam die Kruishoutem eeuwen later zou verwerven als centrum van de eierhandel.  In 1670 benaderde hij met succes de Franse koning Louis Quatorze die hier toen de plak zwaaide. Filips werd graaf, Cruyshautem een graafschap. Het kreeg van de Franse Zonnekoning bovendien de toelating om één keer per jaar een markt te organiseren. Blijkbaar kregen onze voorouders de smaak te pakken, want de jaarlijkse markt leidde later tot wekelijkse markten en tot boter- en eiermarkten.

 

Op vrijdag 27 september komt op vraag van Hultheim Johan Op De Beeck een exclusieve lezing geven over Louis Quatorze, de befaamde Zonnekoning, die een kleine 350 jaar geleden van Kruishoutem dus een heus graafschap maakte.  Johan Op de Beeck is gewezen VRT-journalist, ex-nieuwsanker én een begenadigd causeur. Vorig jaar bracht hij de historische bestseller 'De Zonnekoning. Glorie en schaduw van Lodewijk XIV'  uit. Verdere info volgt.

 

Info bij:

  • VAN DER MEEREN Chris, Kruishoutems glorierijke geschiedenis van markt, kip en ei. Van Lodewijk XIV’s oorkonde tot Europese eiermarkt, jaarboek Hultheim 2015, p.100-143.
  • VAN DER MEEREN Chris, Een meesterstuk in de St.-Eligiuskerk: het mysterie ontrafeld, jaarboek Hultheim 2018, p.13-37.
  • VANWELDEN Martine en VAN DER MEEREN Chris, Realpolitik in Kruishoutem: Philippe de Jauche en Lodewijk XIV gekaderd, jaarboek Hultheim 2018, p.38-58.