omloop der slagvelden    Lois verstraeten 1908

“Nooit, bij menschen geheugen, was een koers lastiger en gruwelijker; nooit wrocht hij moorddadiger op het gemoed en de lichaamlijke gesteltenis van een rijder. Luxemburg-Brussel en Brussel-Amiens zullen geboekt staan in de geschiedenis van de sport, als zijnde de grootste inspanningen door renners verricht, op het gebied van wilssterkte, van moed en van lichaamlijk vermogen”, aldus de vermaarde reporter Karel Van Wijnendaele in ‘Sportwereld’  van 16 mei 1919.

100 jaar geleden, van 28 april tot 11 mei 1919, werd inderdaad één der meest heroîsche en terzelfdertijd helse wielerwedstrijden ooit gereden: de ‘Omloop der Slagvelden’ of Circuit des Champs de Bataille’. Ter ere van de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog werd amper 5 maanden na de Wapenstilstand een koers in 7 etappes georganiseerd over een afstand van bijna 2.000 km langs kapot gebombardeerde wegen in de slagvelden van het westelijke front in Frankrijk, Luxemburg en België. De organiserende krant ‘Le petit Journal’ en de deelnemende renners werden gek verklaard.

Onder de waaghalzen op het wielpeerd bevond zich een Kruishoutemnaar. Zijn naam: Aloïs Verstraeten, kampioen van België bij de amateurs in 1908 en winnaar van de klassieker Paris-Bruxelles in 1909. Hij maakte in 1919 een weergaloze come back in het wielerpeleton en verzilverde een profcontract bij het Italiaanse superteam Bianchi-Pirelli. Over de carrière van de allereerste Kruishoutemse Flandrien verschijnt einde dit jaar een artikel in het Hultheim-jaarboek 2019.

In augustus wordt de Omloop der Slagvelden trouwens opnieuw verreden over bijna exact hetzelfde parcours als een eeuw geleden ! Zie : https://www.wielerroem.com/

 

Zie ook: