Jose Samyn 01   Jose Samyn 02   Jose Samyn 03

Hoewel Hultheim als geschied- en heemkundige kring Ouwegem-Zingem-Huise niet in zijn onderzoeksveld heeft, konden we het niet laten aandacht te besteden aan het ‘drama van Zingem’, dit weekend een halve eeuw geleden.

25 augustus 1969. Het 28ste wielercriterium van Zingem trekt weer de grote massa aan. Behalve Eddy Merckx, die de maand ervoor zijn eerste Tour heeft gewonnen, tekenen zowat alle wielerkampioenen present: Raymond Poulidor, Rik Van Looy, Harm Ottenbros, Ferdinand Bracke, Walter Godefroot, Patrick Sercu, Lucien van Impe, de gebroeders De Vlaeminck, streekrenner Jaak De Boever, … . In de 35ste van de 60 lokale rondjes over een afstand van 80km onstnappen Vic Van Schil, de trouwe Faema-luitenant van Eddy Merckx, en de 23-jarige José Samyn. Samyn is een belofvolle prof van grensgemeente Quiévrain, die dan reeds een rit in de Tour, in Parijs-Nice, de GP Denain en de Ronde van de Oise heeft gewonnen. In de Dorpstraat kan José een onvoorzichtige man, die de weg oversteekt, niet ontwijken. Hij valt, komt met zijn hoofd terecht tegen het trottoir en overlijdt 5 dagen later aan een hersenbloeding.

Een onderzoeksrechter wordt aangesteld: Guy Jespers.  Negen jaar later gaat deze voor  20 jaar achter de tralies wegens de moord op zijn vrouw. De man die het accident in Zingem Koerse heeft veroorzaakt, wordt veroordeeld tot een maand effectieve gevangenisstraf en 170.000 BEF aan schadevergoedingen aan de nabestaanden.

De nacht na het criterium knalt Joseph Mathy, die te Zingem nog 8ste is geworden, met zijn wagen tegen een boom. Ook hij overleeft het niet. Mathy is 25 jaar en heeft een etappe in de Ronde van Luxemburg, de GP Denain en een rit in de 4-daagse van Duinkerken op zijn palmares.

Men zou haast vergeten wie wint te Zingem op die tragische 25ste augustus van het jaar 1969. Vic Van Schil. Vic stapt uit het leven veertig jaar later, op 30 september 2009 …

Over de ‘vloek van Zingem’ een halve eeuw geleden hoort u het beklijvende (audio)verhaal met Ward Bogaert als onderzoeksjournalist en met enkele Zingemnaren en Jaak De Boever als prominente getuigen, via de link hierna :  http://www.radiobahamontes.be/. Beslist de moeite om te beluisteren ! In het wielerblad ’Bahamontes’ nr. 26 vindt u het volledige relaas van die dag in het doorleefde artikel ’De vloek van Zingem. De dodelijkste dag uit de wielergeschiedenis’ van Lander Deweer: https://bahamontes.be/.