Het geheime leger Waregem    hoeve Le Grèbe

Tijdens WO II werd Waregem vier jaar lang bezet door het Duitse leger. Ondergronds groeide de frustratie. Kleine individuele acties leidden tot een georganiseerd verzet vanaf 1942, wat uitgroeide tot het Geheim Leger van Waregem.

In een interessante tentoonstelling in HIPPO.WAR te Waregem wordt het verhaal van dit Geheim Leger verteld. De bezoeker leert er over de leden van de verzetsgroep, hun sabotageacties en hun schuilplaats, hoeve Le Grèbe (foto rechts). Aan de hand van foto’s, persoonlijke documenten en getuigenverslagen wordt de omvang en het belang van het Geheim Leger duidelijk. Speciale aandacht gaat naar de tragische bevrijdingsdagen in september 1944, waarbij zowel de weerstand als de Waregemse bevolking een zware tol moest betalen. U maakt er kennis met het verhaal van John Mahoney, een US soldier die maandenlang werd schuilgehouden door het Geheim Leger, maar op de laatste dag van de bevrijding werd neergeschoten. U ontdekt er ook het verhaal over enkele opmerkelijke verzetsvrouwen.

De tentoonstelling loopt tot 15 december in BEZOEKERSCENTRUM HIPPO.WAR, Holstraat 95, Waregem. Info bij: 056/62.12.11. Toegang is gratis. Openingsuren: woensdag tot en met zondag, telkens van 14.00u. tot 18.00u.