Emilius Henricus Cleve werd geboren op 15 juni 1896 te Kruishoutem. Zijn ouders verhuisden met hun kroost in 1918 naar de actuele Riemegemstraat. Luttele maanden nadien bekwam dit pa Augustinus niet goed; op het einde van WO I werd hij door terugtrekkende Duitsers op zijn hofstede neergeschoten. Zoon Henri nam vanaf 1920 de exploitatie van het boeredoeninkske over. De automatisering van de landbouwsector ging hem echter volledig voorbij. Henri bleef boeren zoals zijn voorouders het gedurende eeuwen voor hem hadden gedaan. Na het overlijden van zijn inwonende moeder (1944) en zuster (1953) bleef Rietje Cleve alleen achter op de hofstede. Hij werd een kluizenaar. Een storm velde in 1969 een kerselaar die het dak van de boerderij kapotsloeg en de schoorsteen vernietigde. Cleefke werd overgebracht naar het hospitaal (nu: woonzorgcentrum Sint-Petrus), waar hij twee weken later - op 7 december 1969 - stierf.

Cleefke

         Rietje Cleve aan wat nu de toegangspoort tot het restaurant Hof van Cleve is (fotoarchief Chris Van der Meeren).

De hoeve werd gekocht door dr. Luc Goeminne. Die liet de bouwval renoveren tot een horecazaak en gaf het de naam Hof van Cleve. Jan Van Hee, Henk Beulens en sinds 1986 Peter Goossens werkten het restaurant op naar hogere culinaire niveaus. Gelukkig droeg Henri de familienaam Cleve en niet - we zeggen maar iets - Van Quickelberghe. In dergelijk geval had Peter Goossens er nu immers in de Quick aan de potten en de pannen gestaan ...

PS - Peter en zijn team haalden recentelijk  voor de 15de keer 3 Michelinsterren binnen. Maxima cum laude  heet zoiets.

Zie: VAN DER MEEREN Chris, Rietje Cleve: Kruishoutemse kluizenaar wordt wereldberoemd!, jaarboek Hultheim 2016, p.216-229. Voor filmbeelden (doorscrollen naar derde filmpje): https://www.hultheim.be/index.php/camera-obscura/kruishoutemse-cinema-2/413-jaarboek-2016