Jacob van Gavere SchorisseJacob van Gavere-Schorisse, heer van Bevere en Nokere en burggraaf van Herboyeghem (Erembodegem) kwam waarschijnlijk in het jaar 1495 ter wereld. Dat is intussen 525 jaar geleden. Jacob was geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. In 1522 slaat hij met zijn kompaan Bauwin Borluut - ook al een zoon van een aanzienlijke familie - ene Peter van der Meersch dood. Beiden komen ervan af met een (weliswaar) fikse geldboete.

Jacob woonde in 1539 in het huidige kasteeldomein van Nokere. Of hij ook de  bouwheer van het kasteel is geweest, zou kunnen, maar blijft onzeker. In 1542 wordt hij burgemeester van Oudenaarde.

Ook op volwassen leeftijd blijft Jacob een vechtjas. Hij neemt meerdere keren deel aan militaire campagnes die Karel V opzet tegen de Turken en tegen Frankrijk. Hij sneuvelt als kapitein van het leger van de keizer in de slag bij Metz op 31 oktober 1551. De graftombe van Jacob en van zijn vrouw Jacqueline siert anno 2020 de ingangspoort van het kasteel Casier. 

Zie: