Knuffelcontact. Quarantaine (*). Medische en niet-medische contactberoepen. Perspectief. Paaspauze. Lock down (party). Sneltest. Avondklok (**). Eerste en tweede golf. Britse, Braziliaanse, Mexicaanse, Zuid-Afrikaanse en Indiase variant. Take away. Testfestival. Social distancing. Essentiële verplaatsingen. Pandemiewet. Chirurgisch mondmasker. Bubbel. Vaccinatiecentra. Het nieuwe normaal. 

(*) quarantaine: preventieve afzondering. Term afkomstig uit Venetië. Tijdens de pestepidemie (1348 tot 1359) werden alle aanmerende schepen verplicht om 40  (‘quarantena’) dagen in de haven voor anker te blijven. De bemanning mocht niet aan land komen. 

(**) avondklok: In de Franse taal prachtig verwoord: ‘couvre feu’ of ‘doof het vuur’. In de middeleeuwen werd de avondklok geluid bij het sluiten van de stadspoorten. Tot de volgende morgen kon niemand in of uit de stad. Het was ook het signaal voor andere beperkingen, waaronder het doven van haardvuren om brand te voorkomen. Herbergen moesten hun deuren sluiten en prostituees hun werkzaamheden stoppen.

Allemaal begrippen, waarvan we begin 2020 nog nooit hadden gehoord, of toch niet in het kader van een wereldwijd virus. Maar zie, er is een klein lichtje aan het einde van de tunnel. De horeca heropent normaal gezien de terrassen op 8 mei. Dat zal deugd doen aan het Bourgondische hart van vele Kruis(hout)emnaars. 

Voor dezen die niet meer zouden weten hoe het er in Cruyshautem aan toe ging vóór COVID19, hierbij deze postkaart met postdatumstempel 25 juli 1913. Toen was feesten nog feesten. Laten we dit weer mogelijk maken, maar met mate(n) en respect voor regelgeving en medemens. Doe ook alvast flanellen ondergoed aan, want het kan koud worden des avonds op een terras. De IJsheiligen zijn nog niet voorbij. Corona spijtig genoeg ook niet. 

feesten in cruyshautem anno1913