Kerk Marolle Saint GabrielDe kerk van de Marolle, waarvan de bouw in 1925 werd begonnen door de Paters Passionisten (zie: www.hultheim.be/index.php/kruishoutem/anno-domini/2020/637-18-09-2020-kerk-op-marolle-in-de-steigers) werd ingewijd op 8 augustus 1926. Opvallend: enkele jaren daarvoor - in 1921-1922 - had dezelfde broederorde in Haastrecht (Nederland) ook al een kerk en klooster opgetrokken en gewijd aan diezelfde Sint-Gabriël. En, nog een jaar daarvoor - in 1920 - was de Italiaan Francesco Possenti (1838-1862) als Sint-Gabriël heilig verklaard. Het paste dus in het moment om ook de kerk op de Marolle naar deze net heilig verklaarde te benoemen.

Maar er was een nog duidelijker connectie tussen de Paters Passionisten en Sint-Gabriël.

Francesco Possenti was in zijn jeugd geenszins vroom religieus ingesteld. Hij behoorde - om het zacht uit drukken - eerder tot 'het werelds georiënteerde type'. Hij ging graag op zwier, vertoefde graag op de dansvloer, zat achter de vrouwen aan en ging jagen met rijke jongelui. Hij kwam tot inkeer, toen hij TBC kreeg en zijn oudste zuster stierf aan cholera. Hij werd kloosterling bij - inderdaad - de Paters Passionisten in Morrovalle (Italië). Hij nam de naam aan van de aartsengel Gabriël en voegde er Addolorata (van Smarten) aan toe. Zijn leven werd niet gekenmerkt door grote gebeurtenissen, maar door gebed, overgave en devotie tot de H. Maria en contemplatie over haar smarten bij het lijden van haar zoon, een religieus thema dat we trouwens ook terugvinden bij de OL Vrouw van Bijstandkerk te Lozer en de bijhorende kapel en ommegang der Zeven Weeën. Francesco Possenti, alias broeder Gabriël stierf aan TBC in 1862. Hij werd zalig verklaard door Paus Pius X in 1908. Zijn heiligverklaring door Paus Benedictus XV volgde op 13 mei 1920.

De naam ‘Sint-Gabriëlkerk’ op de Marolle paste dus in de tijdsgeest - de man was 6 jaar voordien heilig verklaard - en steunde op de speciale band die de Paters Passionisten met hem koesterden. In de kerk - enig trouwens in de streek inzake bouwstijl met een rustgevend art-deco interieur - is Sint-Gabriel nog steeds te bewonderen in een prachtig glasraam. Beslist een bezoekje waard.

Zie ook:

  • VERZELE Gaby, VERZELE Jozef en VAN CAUWENBERGHE Johan, De Passionisten en de Marolle: 78 jaar intens samenleven, jaarboek Hultheim 2004, p.202-228.
  • Brochure Open Monumentendag 2008: www.hultheim.be/images/omd_pdf/OMD_2008.pdf