Bezoek eiermarkt koning Boudewijn

 (Foto: archief Hultheim)

Op 25 oktober 1966 - afgelopen maandag 55 jaar geleden - kreeg Kruishoutem Hoog Bezoek met een Royaal Tintje. Chris Van der Meeren hierover: “In het kader van een reeks bezoeken aan gewesten die voor economische ontwikkeling in aanmerking kwamen, bezocht de vorst op 25 oktober 1966 de regio Oudenaarde-Ronse. Eerst was Kruishoutem aan de beurt; om 10.15u arriveerde Boudewijn aan de eretribune die opgesteld stond aan het begin van de Waregemsesteenweg. Hij werd er voorgesteld aan de gemeenteraadsleden, aan deken Van den Abeele en vanzelfsprekend ook aan de eikoningin Magda Mortier. Daarna had hij een kort onderhoud met de veteranen van de eerste Wereldoorlog. De schoolkinderen zwaaiden met de tricolore vlaggetjes. Vervolgens wandelde hij met zijn gevolg naar de markt waar hij - met de hem kenmerkende belangstelling - informerende gesprekjes aanging met de producenten en handelaars. Tot slot kreeg de vorst een mand met 150 eieren, aangeboden door de voorzitter van de vereniging van de eierhandelaars. Burgemeester Vergaert overhandigde een tinnen schaal.”

Blijgezind zette de koning zijn tocht door de streek verder. Het zou wel ’s kunnen dat te Laken die avond een lekkere Kruishoutemse reuze-omelet op de koninklijke dis kwam. De eiermarkt kende zijn einde op 29 december 1970. Koning Boudewijn volgde 23 jaren later. Hij overleed op 31 juli 1993.

Info bij: VAN DER MEEREN Chris, Kruishoutems glorierijke geschiedenis van markt, kip en ei. Van Lodewijk XIV’s oorkonde tot Europese eiermarkt, jaarboek Hultheim 2015, p.100-143.