Kruishoutem is gekend als de Eiergemeente, waarbij iedereen automatisch denkt aan de Gulden Eifeesten. Deze festiviteiten liggen evenwel niet aan de basis van onze naam en faam, maar zijn er nét het gevolg van.


Links: Hultheims erevoorzitter Raoul De Bel en milde schenker Alfred Goeminne op 1 juli 2021 met tussen beiden het corpus van de broedkast (foto Mario Verzele). Rechts: de bijna volledig gerestaureerde broedkast (foto Carl Delacauw).
De eerste houten broedkasten werden in de USA gemaakt. Schrijnwerker Bohez te Olsene kreeg in de jaren ‘30 de toelating om de kasten te verdelen. Na WOII begon zijn firma er zelf te maken onder de naam Petersime. Alfred Goeminne, achterkleinzoon van burgemeester Marcellin Goeminne en beschermlid van Hultheim, schonk in 2021 aan Hultheim een dergelijke broedkast. Ze werd vakkundig gerenoveerd door Raoul De Bel, Juan Delva, Jan Verzelen en Jean-Pierre De Ruyck. Dit uniek stuk erfgoed krijgt na schenking van Hultheim aan het gemeentebestuur van Kruisem een ereplaats in de inkomhall van het gemeentehuis te Kruishoutem.
- VAN DER MEEREN Chris, Kruishoutems glorierijke geschiedenis van markt, kip en ei. Van Lodewijk XIV’s oorkonde tot Europese eiermarkt, jaarboek Hultheim 2015, p. 100-143.
- DE BORGGRAEVE Edwin, Kruishoutem en het ei, Kruishoutemse Kronieken, 2019, p. 106-107.
- Het ei van Kruishoutem, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 2014.