Kruishoutem is gekend als de Eiergemeente, waarbij iedereen automatisch denkt aan de Gulden Eifeesten. Deze festiviteiten liggen evenwel niet aan de basis van onze naam en faam, maar zijn er nét het gevolg van.

De geschiedenis in een eierdop: de Franse Koning Louis XIV verleende in 1670 aan Kruishoutem de toelating om een jaarmarkt te houden. Dit was de aanzet tot wat wekelijkse boerenmarkten zou worden. Vanaf 1911 begonnen de Kruishoutemse broers Armand en Leo De Sloovere met grootschalige eierbroeierijen. Armand kocht toen zijn eerste broedkast die 400 eieren kon bevatten. In 1913 zwengelde Kruishoutems burgemeester Marcellin Goeminne de wekelijkse markt aan met de klemtoon op eier- en boterhandel. De eiermarkt groeide uit zijn voegen en verhuisde vanaf 1960 naar het speciaal daarvoor aangelegde Nieuw Plein. In 1955 startten onder impuls van gemeentesecretaris René D’Huyvetter de Gulden Eifeesten om een extra folkloristische touche te geven aan de renommé van de eiermarkt. Anno 2022 worden de eierprijzen nog steeds door een Kruishoutemse commissie wekelijks vastgelegd. Eiermarkt en eierveiling zijn verdwenen. Er zijn nog 2 broeierijen actief, Claeys en De Biest

 

Corpus broedkast    Gerestaureerde broedkast

Links: Hultheims erevoorzitter Raoul De Bel en milde schenker Alfred Goeminne op 1 juli 2021 met tussen beiden het corpus van de broedkast (foto Mario Verzele). Rechts: de bijna volledig gerestaureerde broedkast (foto Carl Delacauw).

De eerste houten broedkasten werden in de USA gemaakt. Schrijnwerker Bohez te Olsene kreeg in de jaren ‘30 de toelating om de kasten te verdelen. Na WOII begon zijn firma er zelf te maken onder de naam Petersime. Alfred Goeminne, achterkleinzoon van burgemeester Marcellin Goeminne en beschermlid van Hultheim, schonk in 2021 aan Hultheim een dergelijke broedkast. Ze werd vakkundig gerenoveerd door Raoul De Bel, Juan Delva, Jan Verzelen en Jean-Pierre De Ruyck. Dit uniek stuk erfgoed krijgt na schenking van Hultheim aan het gemeentebestuur van Kruisem een ereplaats in de inkomhall van het gemeentehuis te Kruishoutem.

  • VAN DER MEEREN Chris, Kruishoutems glorierijke geschiedenis van markt, kip en ei. Van Lodewijk XIV’s oorkonde tot Europese eiermarkt, jaarboek Hultheim 2015, p. 100-143.
  • DE BORGGRAEVE Edwin, Kruishoutem en het ei, Kruishoutemse Kronieken, 2019, p. 106-107.
  • Het ei van Kruishoutem, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 2014.