Rijke lieden koesteren blijkbaar de ijdele gedachte dat de tijd trager tikt op een duur uurwerk. Opvallend in elk geval hoeveel zakenlui, popartiesten, sporters en voetbalmanagers pronken met kostbare bling bling polshorloges. Het duurste ter wereld is momenteel de Graaf Diamond Hallucination. U heeft het kleinood al voor een luttele 50 miljoen €. Geen wonder dat de eigenaars het slachtoffer worden van dievenbenden. De polsuurwerken worden gebruikt als ruil- en omkoopmiddel of om zwart geld wit te wassen.

Zaterdagnacht 19 maart 2022 kreeg Miguel Dheedene, eigenaar van meerdere exclusieve kledingwinkels en horecazaken door drie mannen te Antwerpen pepperspray in het gezicht gespoten. Ze trokken zijn Patek Philippe 5712 Nautilus uurwerk van de pols. Waarde: 180.000 €. Op vrijdag 1 april 2022 werd bouwpromotor Bart Versluys te Oostende door twee mannen beroofd van zijn Richard Mille RM 11-03 Titanium horloge ter waarde van 350.000 €. 

Richar Mille polshorloge  Edmond Van Brabandt

Links: Richard Mille: polshorloge. Rechts: Edmond Van Brabandt: Kruishoutemnaar, advocaat, provincieraadslid, volksvertegenwoordiger, drager van duur uurwerk.

En kijk ’s aan, dat was exact 120 jaar geleden niet anders. Toen was een Cruyshautemse heer van stand, advocaat, gewezen provincieraadslid en volksvertegenwoordiger Edmond Van Brabandt (1837-1905) het slachtoffer. In plaats van achteraf te zeuren in de media vertoonde hij ter plekke meteen daadkracht; hij sleurde de dader mee naar het dichtstbij gelegen politiekantoor: “M. Edm. Van B … , advocaat, te Cruyshautem, bevond zich zondag avond, op de foor der Jamarlaan (te Brussel), toen hij opeens bevond dat zijn gouden uurwerk met ketting, juweelen van 600 tot 700 fr., verdwenen waren. Een persoon duidde een jongen kerel aan als den dief. Den advokaat hield den pick-pocket aan en leverde hem aan de policie over. De schelm rukte zich, nabij het policiebureel, los en nam de vlucht; hij werd evenwel terug aangehouden. De gestolen juweelen werden op hem niet terug gevonden. De aangehoudene scheurde een abonnementboekje van den spoorweg in stukken. De policie kon het boekje terug samenstellen en er de naam ‘Jules Hotte’ op lezen. De policie denkt te doen te hebben met ene lid van een internationale dievenbende.” (Het Nieuws van den Dag - 10 juni 1902). Dat denkt de politie in 2022 ook: de dossiers Dheedene en Versluys werden bij één onderzoeksteam ondergebracht.

Over Edmond Van Brabandt, zie: DE BORGGRAEVE Edwin, Onafhankelijke geest, korte carrière, Kruishoutemse Kronieken, 2019, p. 104-105.