Priester-dichter, auteur, cultuurflamingant, redenaar en geestelijke vader van de blauwvoeterij Hugo Verriest (Deerlijk 1840 - Ingooigem 1922) hield van een sigaartje.

Auteur Filip de Pillecyn (1891-1962) hierover: Vreugd en verwachting was er altijd onder de professors als, na een afwezigheid van een paar dagen (want het reisduiveltje had Verriest zo graag te pakken), de principaal 's avonds zijn hoofd binnenstak en begon te vertellen van wat hij op reis gehoord en gezien had. Hij stak dan een sigaar op, smekte lekkertjes, gebruikte het ene lucifertje na het andere, omdat hij, naar eigen bekentenis, nooit verstand had gehad van roken, en ging aan het opdissen.”. Toen de eerste Duitse Ühlanen op 22 augustus 1914 in Ingooigem opdoken, zag dorpsgenoot en vriend Stijn Streuvels hoe Verriest ze met twee flessen wijn en een kistje sigaren uit eigen voorraad overtuigde om de inwoners van het dorp ongemoeid te laten.

Hugo Verriest  Hugo Verriest Proeft de sigaar

Het was dan ook geen wonder dat Hugo zijn eigen sigarenmerk had … en daarvoor moest hij bij sigarenhandelaar Arthur Den Doncker te Cruyshautem zijn. Op 9 mei 1905 was de amper 19-jarige Arthur met zijn kersverse bruid Irena Van Welden vanuit Heestert te Kruishoutem komen wonen, waar hij zich in de Brugstraat vestigde als winkelier en handelaar. Op 31 augustus van hetzelfde jaar werd hun zoon Victor geboren. Prosper Den Doncker is de vermoedelijke link met de bekende priester-dichter. Prosper was dokter te Ingooigem en een naaste vriend van Verriest, die er dorpspastoor was van 1895 tot hij er stierf op 27 oktober 1922, gisteren een eeuw geleden.