De Nokerse prof Jules Lowie (1913-1960) was geen veelwinnaar, maar wel een gedegen Flandrien met talrijke ereplaatsen. In zijn debuutjaar 1935 werd hij in de Tour de France 5de in het eindklassering, 3de in het bergklassement.
4 juli 1938. De dag nadien gaat de Tour de France van start. De Belgen aan het ontbijt. Toen werd la Grande Boucle nog met landen- en niet met merkenploegen gereden. V.l.n.r. Sylvère Maes, Félicien Vervaecke, die veinst een fles wijn soldaat te maken, François Neuville, Emile Masson, Jules Lowie en Marcel Kint (archief Willy Lowie).
In 1938 - intussen 85 jaar geleden - beleefde Jules zijn topjaar; in maart had hij Paris-Nice en begin juni een etappe in Paris-Saint-Etienne gewonnen. Hij kwam dat jaar dus met de nodige adelbrieven aan de start van de Tour, waarin hij met zijn Belgische ploegmaats Félicien Vervaecke, Marcel Kint en Sylvère Maes (winnaar in 1936) vooral de Italiaanse ploeg met campionissimo Gino Bartali zou moeten bekampen. Gino had onder druk van Il Duce Benito Mussolini de Giro aan zich voorbij laten gaan om een Italiaanse sportieve zege op Franse bodem neer te zetten. Outsiders voor de eindoverwinning waren de Fransen Antonin Magne (winnaar in 1391 en 1934), Georges Speicher (winnaar in 1933) en André Leducq (winnaar in 1930).
18 juli 1938, etappe 11 van Montpellier naar Marseille. Stop that train ! De eerste die ‘den travers’ oversteekt is cadet Yvan Marie, gevolgd door de Duitser Otto Weckerling. Rechts ervan met nr. 7 Jules Lowie met links achter hem Gino Bartali (nr.13). Links midden achter het paaltje gele trui Félicien Vervaecke met François Neuville aan zijn zijde. Uiterst links Marcel Kint (archief Willy Lowie).
Tegen Bartali was er echter geen kruid gewassen dat jaar. De Belgische ploeg kreeg een pak slaag in het hooggebergte; Félicien Vervaecke arriveerde te Parijs als 2de op bijna 19’, Edward Vissers was 4de op meer dan een half uur, Jules Lowie 3de Belg op een 7de plaats op bijna 50’.
In 1939 zou Lowie worden uitgeschakeld door een valpartij in de 8ste etappe. Dat jaar zou Sylvère Maes voor de 2de keer de Tour winnen. Daarna bleef het 30 jaar wachten op Eddy Merckx. Door Wereldoorlog II heeft Jules Lowie zijn ronde ambities nadien nooit meer kracht kunnen bijzetten. Bartali zou in 1948 voor de 2de keer met de maillot jaune naar Italië terugkeren, maar toen was Jules al geen renner meer, na weer een vreselijke val in de Dauphiné Libéré het jaar voordien.
- JULES LOWIE IN DE TOUR VAN 1938 (hultheim.be)
- DE BORGGRAEVE Edwin, Les Tours de Force van Jules Lowie, jaarboek Hultheim 2015, p.199-233.