… was voor de Antwerpse Strangers in 1979 een dijk van een hit op de melodie van de discotune In the navy van de Village People. Laten we eerlijk zijn; Jan met de Pet heeft steeds een ietwat ambigue relatie gehad met de vertegenwoordigers van het wettelijk gezag. Maar, iedere samenleving heeft zijn ordehandhaving nodig. Dat was en is in Kruishoutem niet anders.

 

Eerste Logement gendarmerie hoogstraat Kruishoutem  Rijkswachtkazerne Waregemsesteenweg

Links: het eerste logement van de Gendarmerie Kruishoutem in de Hoogstraat (fotoarchief Paul Balcaen). Rechts de vroegere Rijkswachtkazerne aan de Waregemsesteenweg (fotoarchief Wim Decuyper).

 

Een georganiseerde rijkswacht kennen we sinds 1796, toen de Fransen het hier voor het zeggen hadden. Een halve eeuw later - in 1846 - werd de eerste post van de Belgische Gendarmerie te Kruishoutem geïnstalleerd in de Hoogstraat. In 1894 werd deze een officiële brigade, die in 1907 verhuisde naar de Waregemsesteenweg. De manschappen van de Kruishoutemse brigade waren niet alleen operationeel in de Eigemeente, ze werden overal te lande ingezet waar nodig, o.a. bij het Heizeldrama te Brussel in 1985.

In een uitgekiend artikel brengen brothers in arms Wim Decuyper en Wim Willemijns in het jaarboek 2023 de integrale geschiedenis van de Kruishoutemse Rijkswachtbrigade, die in 2001 opging in de geïntegreerde politie. U leest er o.a. het vergeten verhaal van hoe twee Kruishoutemse rijkswachters op Sinterklaasdag 1985 op enkele seconden na het slachtoffer werden van een aanslag van de terroristische organisatie CCC.

 

Voorinschrijven voor het jaarboek 2023 kan: 28€/boek op rekeningnummer BE05 0682 3409 4975 met vermelding aantal boeken + naam, voornaam en adres. Verzending per post: + 10€. Voor 50€ ben je Hultheims gewaardeerd beschermlid en krijg je uiteraard het boek, met aparte vermelding in boek en op de website.