Anno Domini 2015

De geschiedenis is het heden gezien door de toekomst
- Godfried BOMANS (1913-1971), Nederlands auteur en mediafiguur

Het was in het jaar des Heren ... In deze rubriek treft u de artikeltjes aan die ooit als brandend actueel nieuws op de hoofdpagina van deze site stonden. Wat ooit het heden was, is intussen verstild in het verleden. Dat verleden - van feiten en activiteiten - kan u hier nog 's in chronologische volgorde doornemen.

wandeling  romeinen galgestraat

  • 29.03: bestuurslid Lieven Kinds introduceert de Nokerse vormelingen in de geschiedenis van de Sint-Ursmaruskerk.
  • 02.04 tot 16.04: tentoonstelling van oude kermisaffiches aan de ramen van de bibliotheek, i.s.m. het Gulden Eicomité en de bibliotheek. Voor de foto’s, klik aan.
  • 08.06: gemeentebestuur wijst namen toe aan 3 nieuwe straten: René D’Huyvetterstraat, Pompstraatje en Tramstatie, op advies van Hultheim.
  • 25.06: erevoorzitter Raoul De Bel werkt mee aan het AVS-programma ‘Rond de toren’ en legt uit hoe Kruishoutem ooit de trein … en een rosse buurt miste.
  • 09.07: voorzitter Edwin De Borggraeve geeft tijdens de viering van de 30.000ste Last Post in het brandweerarsenaal een korte duiding over hoe Kruishoutem de Eerste Wereldoorlog doorstond.
  • 13.09: OMD lokt ondanks het slechte weer 550 bezoekers naar de site van Herlegem Kasteel. Voor de foto’s, klik aan.
  • 16.10: geanimeerde gespreksavond ‘Romeinen, barbaren en … archeologen’ met Kurt Braeckman, conservator van het Provinciaal Archeologisch Museum te Velzeke, over 25 jaar opgravingen op de Kapellekouter, valt in de smaak bij een 100-tal  geïnteresseerden. Voor de foto’s, klik aan
  • 11.12: voorstelling van het 14de jaarboek door eindredacteur Lieven Kinds met intermezzo’s door toneelgezelschap  ’t Komt in Orde. Voor de foto’s, klik aan.

 

De VTB-uitkijktoren staat weer op de agenda. In Het Laatste Nieuws van het laatste weekend van 2015 stelt burgemeester Joop Verzele de toekomst ervan in vraag: renoveren, een andere toren neerpoten, of de site omvormen tot een rustpunt voor de omgeving ?

Voor het artikel: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-kruishoutem/toekomst-uitkijktoren-onzeker-a2567386/

Het was toenmalig VAB-VTB voorzitter en gemeentesecretaris René D’Huyvettter, die in het begin van de jaren zestig zijn idee doordrukte om deze toeristische trekpleister op te trekken. Duizenden hebben sindsdien de toren beklommen.

Uitkijktoren    inkomtickets

Links: de VTB-uitkijktoren in voorbereiding op zijn plechtige inhuldiging op 23 mei 1963. Rechts: de inkomticketjes van de eerste jaren: 5 BEF voor volwassenen, 3 BEF voor kinderen, 10 BEF groepstarief (foto-archief Hultheim).

Dat de torensite een boost up kon gebruiken, constateerde Hultheim in 2013. Het Kruishoutems curiosum stond toen een halve eeuw pal in weer en wind als wachter aan de poorten van de Vlaamse Ardennen. In tegenstelling met wat de auteur van het HLN-artikel beweert, was de heem- en geschiedkundige kring toen de enige om aandacht te besteden aan dit (niet gevierde) jubileum. Op initiatief van het gemeentebestuur werden in de winter van 2013-2014 kappingen verricht, zodat het panorama naar het (noord)westen gevrijwaard bleef.

 

opbouw kerststal nokere    kerstboom nokere

Het Nokers Kerstcomité viert dit jaar een dubbele jubilée. Voor de 25ste keer prijkt er een Kerststal vóór de kerkmuur en verlicht Kerstversiering de Sint-Ursmaruskerk (zilveren jubileum). Pioniers Ignace Isebaert (de eerste voorzitter), Martin Boone, Frans Norga en Johny Van de Woestijne stonden in 1991 een eerste keer bij de wieg van het kindeke Jezus. Paul De Baere, Patrick D’Haene, Guy De Craene, Bart Holemans en Rudy Van Meenen (die tijdens die ijskoude dagen lijf en leden verwarmde met zijn vermaarde Rudysheimer Koffie) kwamen vrij vlug het comité versterken. In de jaren die volgden, vernieuwde en verjongde het bestuur zich in meerdere golven.

Vanaf 2000 werd op idee van de huidige voorzitter Guy De Craene gestart met Kerstconcerten. Grote Namen als o.a. Jo Lemaire, Ishtar, Willem Vermandere, Udo, Voice Male en Johan Verminnen sierden sindsdien de affiche. Met de komst van Scala zal de kerk dit jaar voor de 15de keer vollopen (kristallen jubileum). Proficiat aan het bestuur voor de opgebouwde traditie !

Zie ook de Kruishoutemse Kroniek van december 2010: Nokers Kerstcomité viert dubbele jubilée”.

 

Het schilderij “Nood Gods” of “De Heilige Drievuldigheid met Engelen is één van de kunstparels van de Sint-Dionysiuskerk van Lede. Het wordt toegeschreven aan de Vlaamse school en dateert van het begin van de 17de eeuw. Het werk vertoeft sinds begin dit jaar in het atelier Artouché van Bettina Bouttens te Gentbrugge (zie: www.artouche.be). Foto’s zeggen niet alles, maar hieronder is alleszins waar te nemen hoe de kleuren na de renovatie veel helderder zijn geworden. De verflaag is gefixeerd en de opgestuwde craquelures (barsten in de verf) zijn vlak gemaakt.

De Heilige Drievuldigheid met Engelen voor restauratie  De Heilige Drievuldigheid met Engelen na restauratie

Als alles volgens plan verloopt, komt het schilderij tijdens de week van de 21ste december terug naar de Sint-Dionysiuskerk. Een Kerstgeschenk! Het 400 jaar oude kunstwerk zal de eerste weken ‘beneden’ in de kerk worden tentoongesteld om nadien op zijn vroegere plaats in de Mariakapel opgehangen te worden. Voor een bezoek aan kerk en schilderij: Aimé Deconinck - 09 383 69 21.

 

Dat wist u natuurlijk al lang, maar nu daagde het besef ook bij de UCI; vanaf volgend jaar krijgt Nokere Koerse - Danilith Classic  het predicaat ‘buiten categorie’ en hijst zich op het niveau van ‘Omloop Het Nieuwsblad’, ‘De Brabantse Pijl’ en ‘Dwars door Vlaanderen’.

Grote Prijs Jules Lowie  bestuur nokere koerse

  (foto’s copyright www.nokerekoerse.be)

In 1944 kwamen voor het eerst coureurs naar Nokere afgezakt. Wereldkampioen Marcel Kint (zie foto links) won de eerste editie van wat toen nog heette ‘Grote Prijs Jules Lowie’, genoemd naar de Nokerse profrenner die in 1935 5de was geworden in de Tour de France en in 1938 Parijs-Nice had gewonnen. Met de jaren veroverde Nokere Koerse zijn stek op de wielerkalender. Kleppers als Briek Schotte, Rik Van Looy, Bernard Thevenet, Freddy Maertens, Bernard Hinault, Greg Lemond en Fabian Cancellara kwamen aan de start.

Vanaf 2016 wordt Kruishoutems Mooiste een heuse semi-klassieker. Een terechte beloning voor de jarenlange inzet van de bestuursgroep. Een koers met een rijk verleden en een stralende toekomst !

Over Jules Lowie en diens krachtpatserijen in de Tours de France van 1935, 1937, 1938 en 1939 verschijnt een artikel in het jaarboek van Hultheim 2015: ‘Les Tours de Force van Jules Lowie’ (artikel onder voorbehoud).

 

oorlogsbeeld  monument gesneuvelde soldaten

97 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Amper 11 dagen voordien, op Allerheiligen 1918, werden de Duitsers door de Amerikaanse 37ste US Division uit Kruishoutem verjaagd, richting Schelde. Hiermee kwam een einde aan meer dan 4 jaar bezetting, die de bevolking onder de duim had gehouden met inkwartieringen, dwangarbeid en opeisingen van alles wat niet te heet of te zwaar was. 

100 jaar geleden, in 1915, gaven 7 Kruishoutemse jongemannen hun leven voor het vaderland.

In het jaarboek 2015 van Hultheim verschijnt een artikel over het leven in Kruishoutem tijdens de Groote Oorlog en een hulde aan de 7 Kruishoutemnaren die sneuvelden in 1915. Een derde bijdrage ontrafelt het verband tussen de Eiergemeente en de ‘Last Post’ die nog elke avond in Ieper wordt geblazen (artikels onder voorbehoud).

Van de hand van Dennis Pieters verscheen het interessante boek ‘Leie- en Scheldestreek in de Grote Oorlog’, met door Duitse soldaten genomen foto’s in Kruishoutem, Nokere en omliggende gemeenten (Oost-Vlaanderen). Info bij www.klaproos.be of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook raadpleegbaar in de Kruishoutemse bibliotheek.