N.a.v. Erfgoeddag, die in 2023 onder het thema ‘Beestig!’ doorging, opende Hultheim in Zaal Elckerlyc op de Marolle een tijdelijk Eimuseum over het glorierijke verleden van Kruishoutem als eiergemeente. 791 bezoekers kwamen langs, wat neerkomt op 10% van de Kruishoutemse bevolking (op niveau berekend van voor de 2 fusies).

 

Opbouw van de tentoonstelling

Tijdens de opbouw bediende bestuurslid Raphaël Dhaenens manueel een elektrische eiersorteermachine, gemaakt in de 50-jaren door de gebroeders Delmote te Kaster (filmpje door Edwin De Borggraeve).

 

Radio 1 interview Chris Van der Meeren

Op 11 april 2023 moest redactielid en medewerker aan de tentoonstelling Chris Van der Meeren vroeg uit de veren. Om 06u00 stond hij Radio 1 te woord in het programma ‘De ochtend’. Gespreksonderwerp: de eierprijzencommissie die sinds 1954 wekelijks de richtprijzen voor de eieren bepaalt. Het interview werd beeldkundig verfraaid met een montage door Nella Verzele.

 

Interview Marc Cnockaert

Marc Cnockaert, gewezen legkippenkweker in de Duffelstraat te Kruishoutem, getuigde voor interviewer Mario Verzele over het vroegere wel en wee in de kippen- en eiersector (film Jean-Pierre De Ruyck, montage Julien Goethals).

 

Interview Jacques De Ruyck

Mario Verzele haalde beëdigd eierhandelcontroleur van de Nationale Dienst voor Afzet van Landbouwproducten Jacques De Ruyck voor micro en camera. Het leverde enkele pittige anekdotes op van weleer (film Jean-Pierre De Ruyck, montage Julien Goethals).

 

Interview Martin Haerinck

Bij de voorzitter van de Eierprijzencommissie Martin Haerinck haalde Mario Verzele de info hoe een dergelijke commissie sinds 1954 in zijn werk gaat en hoe vraag en aanbod de richtprijzen van de eieren mede bepalen (film Jean-Pierre De Ruyck, montage Julien Goethals).