Andere publicaties

 Het is het beste om oud hout te verbranden, oude wijn te drinken, oude vrienden te vertrouwen, en oude auteurs te lezen.
  Francis BACON (1561-1626), Engels filosoof en staatsman

Naast de jaarboeken heeft Hultheim een aantal dichtbundels van E.H. Albert De Vos in stockbeheer. En, sommige van onze bestuurslieden en auteurs scherpen hun erudiete pen ook buiten de werking van de kring. We brengen het hierna graag onder uw aandacht.

KK

 

Van 2008 tot 2018 schreef Hultheim-voorzitter Edwin De Borggraeve jaarlijks 10 Kruishoutemse Kronieken voor ’t Eierdopje, het toenmalige gemeentelijke infoblad. Het waren korte verhalen, gegrepen uit het verleden van Kruishoutem, de Marolle, Lozer, Wannegem, Lede en Nokere. In totaal 109 fijn gefileerde en behapbare brokjes lokale heemkunde, die voor eens en altijd te boek zijn  gesteld.

 

 

Het boek is te verkrijgen à 15€. 
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Albert-De-Vos

Pastoor Albert De Vos is één van de markantste inwoners die Kruishoutem heeft gekend. Hij was een kind van de Leie, geboren te Grammene in 1920. Priester gewijd in 1946 en pastoor te Wannegem vanaf 1968. Priester-dichter in volwaardige Guido Gezelle-traditie met 14 dichtbundels. Uit zijn rijke literaire nalatenschap kreeg Hultheim de volgende publicaties ter beschikking:

  • 'De weg die wij elkaar zwijgen', 1981 (44 blz.). Collectie van vroegere en toch imponerende gedichten.
  • Onderdanig aan water en wind', 1998. Poëziebundel (69 blz.) over molens, molenruïnes, molenaars, over hun wel en wee.
  • 'Godeliph', 1998, Geïllustreerde dichtbundel (31 blz.) over de Heilige Godelieve (1049-1070).
  • 'In Paradisum', 2000, verzameling van 'gedichten en korte versjes' geplukt uit de bidprentjes die pastoor De Vos voor de overledenen van zijn parochies schreef (109 blz.).
  • Video 'Kind van de Leie', kunstzinnige film over Albert De Vos, met bijdragen van o.a. Willem Vermandere, Jef Burms en Will Ferdy, inlevend aan elkaar gepraat door Ro Burms.
De gedichtenbundels zijn verkrijgbaar à €3 per exemplaar. Bij aankoop van 4 werken: €10. Video: €10. Info bij Raoul De Bel, 09/383 60 75 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kroniek-van-een-dorpsschoolIn 2004 vierde Nokere 125 jaar vrije school met o.a. een verzorgd historisch-literair werkje van Hultheim-bestuurslid Raf Dhondt, uitgegeven in eigen beheer.

Het 96-bladzijden tellende boek begint nog vóór de eerste steenlegging en biedt een interessante inkijk op de schooloorlog die in 1879 en nadien tussen katholieken en liberalen woedde in dit kleine plattelandsdorp. De auteur doorploegde de archieven van gemeente, kerk en kloosters en slaagde erin de schoolgeschiedenis doorheen de jaren te reconstrueren met aardige anekdotes en getuigenissen. Top of the bill is het hilarische relaas van een heuse schoolbetoging die Nokeredorp op stelten zette in 1896. Vlot geschreven en met tal van illustraties en foto’s. Een geslaagde combinatie van lokaal historisch speurwerk en heemkundige nostalgie.

Boek te verkrijgen à € 17 bij Raf Dhondt
-> tel. 09/383 59 57.

het-ei-van-kruishoutem

Het Gemeentebestuur stelde op Goede Vrijdag 2014 het boek ‘Het ei van Kruishoutem’ voor. Een verzorgd en attractief werk, uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts, dat de Eiergemeente definitief op de kaart zet. Voorzien van prachtige foto’s en keurige teksten, met aandacht voor onze culinaire en culturele troeven. Het geheel hapt vlot weg als een smeuig, zacht gekookt eitje. De heemkundige en historische inbreng komt van Laurent Torck, ere-voorzitter van de Gulden Eifeesten en bestuurslid van Hultheim. Een must voor ieder die Kruishoutem in het hart draagt. Dit wordt een collector’s item !

Kostprijs: €24,95. Te koop bij het onthaal van het gemeentehuis en in de bibliotheek. Info: Bart Victor - 09/333.71.15 en cultuurdienst@kruisem.

Charles Thomaes 1895 1918

Door de auteur beschikbaar gesteld online: klik hier aan !

Op 18 oktober 1918 - twee maanden na zijn 23ste verjaardag en 3 weken vóór het einde van de Eerste Wereldoorlog - sneuvelt Ledenaar Charles Thomaes te Waardamme-Hertsberge (10 km. ten zuiden van Brugge). Opgenomen in de Eregalerij der Krasse Kruishoutemnaren, staat hij symbool voor onze jongens die in de Groote Oorlog hun leven gaven.

Paul Thomaes wijdde in het Hultheim-jaarboek van 2005 een opgemerkt artikel aan leven en dood van zijn oom. In latere jaren werkte hij dit verder uit, met verbluffend resultaat. ‘Met slijk tot aan het lijf, onder het vuur van de Duitsche mitraille’  leest als een roman, maar is bittere realiteit van intussen meer dan een eeuw geleden, zonder happy end … . 

In 2020 doorploegde een Nederlands universitair archeologenteam o.l.v. Johan van Kampen het centrum van Kruishoutem. Het leidde tot het rapport dat je kan raadplegen via deze link.