Bernard Levrau 1788 1847

Soldaat van la Grande Armée de Napoleon. Scheepte in 1807 te Bordeaux in voor het Caraïbische tropeneiland Martinique dat in februari 1809 door de Engelsen werd ingenomen. 1.433 Franse soldaten werden krijgsgevangen, waaronder Levrau. Overleefde twee jaar en drie maanden op een gevangenisschip in de haven van Plymouth op een dieet van ranzige haring en rotte kabeljauw. In 1811 overgebracht naar een gevangenis nabij Edinburgh (Schotland).

Koos in 1814 voor het Nederlandse leger om aan het harde prison te ontsnappen. Kwam datzelfde jaar terug naar Kruishoutem, huwde in 1816 met Xaviera Tierens en zette met haar 8 kinderen op de wereld. Ontsnapte door zijn jarenlange gevangenisstraffen aan een gewisse dood in één van de vele bloedige veldslagen die Napoleon uitvocht op het Europese vasteland (tekening copyright Benedict Van Gansbeke Wortegem-Petegem - robotfoto gemaakt op basis van de militaire signalementen van Bernard Levrau en latere foto’s van familieleden).

 

 

 

 

Zie:

  • LEVRAU Philippe, Een Kruishoutemnaar op wereldreis voor Napoleon. Uit het levensverhaal van elitesoldaat Bernard Levrau, Jaarboek 2020, p.47-69.
  • MAES Herman, Kruishoutemse soldaten onder Napoleon, Jaarboek 2003, p.73-87.