bestuur kerstcomiteKerstcomite versiert vrijheidsboom

 

 

 

 

 

 

 

 

"Het ware Licht, dat iedere mens verlicht, kwam in de wereld". Aldus beschrijft het Evangelie van Johannes de geboorte van Jezus Christus (Hoofdstuk I, vers 9). Dat mag dan wel waar zijn, maar tot vóór twintig jaar blijft het 's winters toch aardig donker in Nokere. Dan brengen vier mensen licht in de duisternis. Ignace Isebaert, Martin Boone, Frans Norga en Johny Van de Woestijne nemen in 1991 het initiatief om in de dorpskern een kerststal op te zetten en om de Sint-Ursmaruskerk met verlichting te versieren. Die periode staat er in de kerk zelf al een stal, vervaardigd door Jozef De Baere en Frans Norga. Voorzitter Ignace Isebaert over dat prille begin: "We zijn begonnen met Johny, meester Frans, Martin en ikzelf. Meester Frans maakte de kerststal, Martin zorgde voor de verlichting en we openden een rekening bij de BAC. We rekenden op de milde giften van de Nokerse mensen. De Kerkfabriek en het gemeentebestuur heeft ons financieel gesteund en in de kerk stond er een collectebus, waarvoor meneer pastoor tijdens de Mis reclame maakte. De mensen waren zeer enthousiast, en zo konden we van start gaan". De jaren nadien komen Paul De Baere, Patrick D'haene, Rudy Van Meenen, Guy De Craene en Bart Holemans een handje toesteken en vóór ze het zelf goed en wel beseffen, is Nokere een comité rijker. Rudy Van Meenen, toen restaurateur in 't Oud Gemeentehuis (nu: 't Landhuys) weet het zich nog vlijmscherp te herinneren: "Ik ben vrij vlug bij het comité gekomen. Ik zag die mannen vanuit het restaurant buiten aan het werk en ik ging een babbelke gaan doen, hoe gaat dat, nietwaar? En ze kwamen bij mij in het café binnen,eerst voor een soepke, en daarna voor een Rudesheimer Koffie. Zo ben ik daarin gerold." Anno 2010 maken Ignace, Paul, Guy en Rudy nog steeds deel uit van het Nokers Kerstcomité, met Martin als technisch medewerker van het eerste uur.

In de loop van de negentiger jaren perfectioneert het comité de stal en de kerkverlichting. Regelmatig worden nieuwe stukken aangekocht. In 1994 wordt de eerste Glühwein geschonken. Dat jaar, alsook in 1995 en 1998 is de Nokerse kerststal trouwens een stopplaats in de door de VAB georganiseerde Kerststallenroutes, die op heel wat bijval kunnen rekenen. 'De herderkens lagen bij nachte', 'Nu zijt wellekome' en 'Adeste fideles' stijgen hoopvol ten hemel in de Nokerse nacht. In 1995 is er niet enkel in het Huis van God een collectebus, ook in 't Oud Gemeentehuis staat er een doos op de toog. Daarin kan de caféganger na een pintje teveel zijn geweten sussen door een donatie voor het Goede Doel. In 1998 plaatst het Kerstcomité voor het eerst vijfentwintig met gouden strikken versierde kerstbomen in de Nokerdorpstraat, 'beneden den berg'.

In 2000 begint men met concerten. Het is ex-DJ Guy De Craene, die het bestuur warm maakt. De bedoeling is de realisatie van een budget om de volledige Nokeredorpstraat te voorzien van verlichte kerstbomen. De combinatie van gemeentelijke steun, verkoop van inkomtickets en/of steunkaarten en sponsoring moet dit mogelijk maken. Het is een waagstuk, maar het blijkt een schot in de roos te zijn. De massa weet direct de weg naar de kerk te vinden voor een intussen indrukwekkende plejade van artiesten: Vanessa Chinitor (2000), het Gents Madrigalenkoor (2001), Marc Meersman en Men's Voices (2003), Johan Verminnen (2004), Barbara Dex (2005), Willem Vermandere (2006), Voice Mail (2007), Jo Lemaire (2008) en Bart Herman (2009). Het tiende concert op Tweede Kerstdag 2010 wordt een jubileumeditie met drie voor de prijs van één: kleinkunstcoryfee Dimitri 'Hey komaan' Van Toren, Andrea Croonenberghs en Sabien Tiels. Het comité is zich van meet af aan bewust van de unieke locatie waar de concerten doorgaan en roept op tot religieus respect. In een verslag van 19 december 2000, dus net vóór het allereerste optreden, staat te lezen: "Wij hebben van de pastoor volledig vrij gebruik van de kerk, doch er dient rekening gehouden te worden dat wij in Gods huis zijn." Dat kan drie jaar later Marc Meersman niet ervan weerhouden om in volle kerk een ondeugend liedje aan te heffen over een meisje van plezier... Als de snoodaard dan nog en plein public vraagt aan pastoor Seghers of hij er geen aanstoot aan neemt, antwoordt deze stoïcijns, maar gevat 'dat ze in Nokere toch wel wat meer gewoon zijn dan dat.'.

In 2001 prijken de eerste verlichte kerstbomen in de Nokeredorpstraat. Trots vermeldt verslaggever Paul De Baere: "Een jarenlange droom is in vervulling gegaan. Nokeredorp zal mooier ogen bij Kerst dan ooit.". Meester Norga maakt in 2006 een nieuwe kerststal. De beelden zijn van de hand van kunstenaar Willy De Meester. In 2007 en 2008 wordt het comité versterkt met een roedel 'jonge wolven': Kristof Callens en Kristof Wittouck, Pieter De Medts, Robby De Bacquer, Herwig en Werner Detremmerie, Kristof Haeck, Maxime De Craene en Kevin Byttebier (zie foto comité in 2008). Meteen krijgt het een nieuwe schwung. Met zachte, maar vastberaden hand dirigeert voorzitter Ignace in herberg 't Handelshuis de levendige vergaderingen, doordesemd van geestdriftige ideeën (en soms ook van enige geestrijke drankjes). Hij bekijkt het met milde blik en ziet dat het goed is.

Traditiegetrouw doen de bestuurleden tijdens de donkere novembermaand alle straten en huizen van het dorp aan om de concerttickets eerst aan de Nokerse bevolking te presenteren. Evenzo installeren ze steevast versiering en stal op de eerste zaterdag van december. Wind, regen, hagel, sneeuw of vorst, niets kan hen tegenhouden. Zelfs het dak van de kerk wordt beklommen om verlichting aan te brengen. Ook de vrijheidsboom wordt in een gloed van Kerstlicht gezet. Op 26 december zal de Sint-Ursmaruskerk weer te klein zijn voor het tiende Kerstconcert. 20 jaar versiering, 10de concert. Dit dubbel jubilée verdient een dubbeldikke proficiat !