Erfgoeddag 2025 staat in het teken van erfgoed in beweging: van sport tot spel, van tradities tot innovaties. Dit jaar belicht het thema "Game on!" de vele manieren waarop erfgoed ons inspireert, vermaakt en verbindt, en erkent het de rol die erfgoed speelt in ons leven, zowel vroeger als nu.

Hultheim, Heem- en Geschiedkundige Kring Kruishoutem en VZW Nokere Sport spelen hierop in met de tentoonstelling "Kruishoutemse Coureurs en Nokere Koerse".* Deze tentoonstelling brengt een eerbetoon aan wielerhelden van weleer zoals Jules Lowie, Frans De Mulder, Chris Peers, Bert De Waele, Jolien Verschueren en anderen. We tonen hun prestaties en attributen uit die tijd. Café “De Wielrijder” zal ook open zijn.

Bezoekers worden ondergedompeld in de rijke wielergeschiedenis van Kruishoutem en de iconische Nokere Koerse. We presenteren de mooiste prestaties en boeiende verhalen van de Kruishoutemse Coureurs. Daarnaast tonen we alles wat met wielersport te maken heeft: boeken, foto’s, krantenknipsels, wielerattributen, wielershirts, oude koersfietsen en andere.

De tentoonstelling vindt plaats in Zaal Elckerlyc, Passionistenstraat 4A, Kruishoutem op zaterdag 26 en zondag 27 april 2025 van 10.00 tot 18.00 uur.

*Artikels uit Hultheim boeken en het 80 jaar Nokere Koerse boek.

1938 TREIN STOPT VOOR RENNERS

18.07.1938 TREIN STOPT VOOR RENNERS, nr. 13 Bartali met ervoor Nokerse Flandrien Jules Lowie.

 

De Ronde van Spanje start voor de Groene Leeuwen met op de foto Frans De Mulder zonder petje

De Ronde van Spanje start voor de Groene Leeuwen met op de foto Frans De Mulder zonder petje.

 

Alois-verstraeten.png

 

106 jaar geleden 28 april tot 11 mei 1919 werd één der meest heroîsche en terzelfdertijd helse wielerwedstrijden ooit gereden: de ‘Omloop der Slagvelden’ of ‘Circuit des Champs de Bataille’. Ter ere van de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog werd amper 5 maanden na de Wapenstilstand een koers in 7 etappes georganiseerd over een afstand van bijna 2.000 km langs kapot gebombardeerde wegen in de slagvelden van het westelijke front in Frankrijk, Luxemburg en België. De organiserende krant ‘Le petit Journal’ en de deelnemende renners werden gek verklaard. Onder de waaghalzen op het wielenpeerd bevond zich een Kruishoutemnaar. Zijn naam: Aloïs Verstraeten.

Erfgoeddag2025.png